Ett starkt möte !

Vi fick i förrgår förmånen att besöka den relativt nystartade intresseorganisationen för personer med albinism.
Tre av medlemmarna i föreningen, i mitten Yumna, som delgav oss sin historia, och berättade om situationen i stort.
 
Albinism beror på defekter i bildandet och fördelningen av pigmentämnet melanin i hud, hår och ögon. Orsaken är  en genmutation.
Skelning är ett av de viktigaste symtomen vid albinism, tillsammans med dålig synskärpa och stereosyn, ljuskänslighet samt ögondarr.
Det finns för närvarande ingen bot för albinism, utan behandlingen inriktas på symtomen. I Sverige är synskadan den svåraste funktionsnedsättningen, medan hudproblemen kan vara lika stora eller större i varma, solrika områden, som här på Zanzibar.
Hurdcancer är mycket vanligt, men här på ön finns ingen behandling för detta. Man måste ta sig till Dar, vilket innebär stora kostnader, och är alltså tillgängligt för endast ett fåtal.
 
Personer med albinism är förmodligen den grupp, som utsätts för den största diskrimineringen i detta land. Fortfarande finns en stark traditionell/kulturell övertygelse att dessa personer besitter speciella egenskaper - ofta onda.
I vissa områden på fastlandets lemlästas och dödas personer med albinism för att blidka andarna. Blod från en albino används ibland i vissa ritualer.
 
 Nina tillsammans med Yumna.

 
Yumna är en av de få i denna marginaliserade grupp som fått chansen att studera vidare. Hon läser nu på Universitetet, och på min fråga om vad hon drömmer om för framtiden svarar hon " I want to be someone special, someone who can make a difference...". 
 
 
Albinism - Albino - Stone Town - Zanzibar