Skörheten som en påminnelse

Det är Valborsmässoafton. Eftermiddagen tillbringar jag på balkongen med kaffekopp i greppvänlig närhet. Havet ligger som en djupblå fond. Jag lapar utsvultet den första riktiga vårsolen. Känner ödmjuk tacksamhet inför faktumet att jag är någorlunda frisk och stark, och att jag får vara just här just nu. För några dagar sen låg jag på en brits på akutmottagningen med smärtor från helvetet...Jag har en bukspottkörtel som inte riktigt är som den ska... Men - just nu är det lugnt. Och det njuter jag av.
 
 
 
Idag för precis sextiofem år sen träffades mina föräldrar på en dans i Bara bygdegård. Det var efter traditionsenlig majbrasa på Baraberget. En sån tur! Att de var där just då båda två. Och att de fattade tycke för varandra! Annars hade ju inte jag funnits!
Det är snart fem år sen pappa Helge dog, men i minnet är han livslevande och med villkorslös kärlek vägleder han mig fortfarande i stunder av tvivel och obeslutsamhet.
Det är mäktigt!
 
Imorgon är det första maj. Jag har gått i många demonstrationståg genom åren. "Vi vill ha sex, vi vill ha sex, vi vill ha sex timmars arbetsdag" är en av de många ramsor jag varit med om att skrika.
1982 eller 83 var jag och min goda vän Gittan i Köpenhamn över Valborgsmässohelgen. Vi spelade pjäsen "Knark" med Gotlands teater då och hade långspelning i Malmö. Tog båten över för att fira våren i ett soligt Danmark.
Vi ville självfallet demonstrera på första maj, men visste inte riktigt vilket tåg vi skulle haka på. Vi hamnade i ett tåg, som såg "ok" ut. Leden var betydligt mer oordnade än de brukar vara i Sverige, och överallt klirrade och skramlade det av ölflaskor. Det var en fantastisk folkfest, och vi hade roligt!
 
 
 
Lyssnade igår på en dokumentär, som har några år på nacken, men som påminde mig så tydligt om hur viktigt det är att säga ifrån, att reagera på överhetens förtryck, och att aldrig aldrig vara tyst.
Den handlar om Båstadskravallerna 1968, då demonstranter protesterade mot den regelvidriga tennismatch som skulle spelas mellan Sverige och dåvarande apartheidstaten Rhodesia (senare Zimbabwe). Lyssna gärna!
 
 
Kära vänner! Önskar er en fin, varm och kärleksfull Valborg och första maj! Och kom ihåg att säga ifrån varhelst de mörka krafterna visar sitt fula tryne!
 
 
Symphony/Clean Bandit and Zara Larsson